Suba lyuk

Suba lyuk2018-10-30T22:33:33+00:00

Project Description

Ősemberbarlang

A Suba-lyuk barlang Cserépfalu szélén Bükkzsérc közelében, a Hór-völgy déli szakaszán található.
A neander-völgyi ősember világhírű barlangja, ahol 1932-ben megtalálták a 30-70 ezer évvel ezelőtti ősemberek eszközeit, maradványait. A felújított barlang és feljárata igazi zarándokhely a múltat és természetet kedvelőknek. A leletek I. számú másolatai a helyi Suba-lyuk múzeumban láthatók.

1932-ben Dancza János vezetésével ásatások kezdődtek és ebben az évben egy 25–35 éves nő, valamint egy három év körüli gyermek csontjait találták meg. Az előkerült maradványok csak töredékek. Az ősembermaradványok előkerülése után a Kadić Ottokár által folytatott feltárás 18 réteget különített el. A felfedezés elsőbbsége sokáig vitatott volt a leletet megtaláló Dancza János és a leletet tudományosan feldolgozó Kadić Ottokár között. A csontmaradványokat neandervölgyi embernek azonosította a tudomány, azon belül is a kelet-európai neandervölgyi-leletekkel mutatnak rokonságot. Pontosan még nem lehet tudni, hogy mikor éltek, de nagyjából 71 000–61 000 éve, egy eljegesedés hidegebb periódusa alatt.

Elsősorban vadászatból éltek, a fő zsákmányuk a barlangi medve, a vadló, a zerge, a nyúl, a mamut és a többi, pleisztocén állat. Az állatokat a vadászat helyszínén feldarabolták, a barlangba csak a kisebb csontokat és a húst hozták. Az eszközeik egyszerű megmunkálásúak voltak, amelyeknek a többségét néhány kilométeres körzetből szerezték be, de az obszidiánt a Zempléni-hegységből szerezték.

0%
NYITÁSI AKCIÓ

Tartson szünetet! Kényeztesse magát! Megérdemli.

Foglaljon szállást és élvezze a magával ragadó környezetet!

FOGLALÁS